Skip to main content

Het is u wellicht opgevallen dat er op een aantal locaties onkruid zoals klaver, madeliefjes en paardenbloemen staan. In het verleden was het toegestaan om de gehele golfbaan te spuiten tegen onkruid. Dit is in de afgelopen jaren veranderd. De Baancommissie heeft daarover vragen gesteld aan SBA Golf&Groen, die het baanonderhoud op Spaarnwoude uitvoert. De reactie vindt U hieronder.

Wat houdt greendeal nu precies in:

Vanuit de overheid zijn er restricties opgelegd met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit houdt in dat er naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk geen bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan om te gebruiken op de golfbaan. Het gevolg is dat er geen onkruid meer gespoten mag worden. Ook is het gebruik van fungiciden (bestrijdingsmiddelen voor schimmels) uiteindelijk niet meer mogelijk.

Onkruidbestrijdingsmiddelen:

Momenteel is het toegestaan om 20 % van de gemaaide grasoppervlakte(exclusief de greens) te spuiten tegen onkruid. Wij als SBA Golf & Groen hebben de gehele baan m.b.t. onkruiden in kaart gebracht en bestrijden de gedeelten met de meeste urgentie tot een maximum van 20 %. Door jaarlijks een dergelijke ronde te maken proberen we de overlast van onkruiden tot het minimum te beperken. Maar feit blijft dat we niet meer alles kunnen spuiten.

Fungiciden:

Momenteel zijn er bij een uitbraak van schimmels maar een aantal middelen welke we mogen toepassen om deze te bestrijden. Sinds het bericht dat er een verbod op bestrijdingsmiddelen komt zijn wij als SBA Golf & Groen opzoek gegaan naar alternatieven om de schimmels te voorkomen. Door het creƫren van een gezonde grasplant is de aantasting van schimmels kleiner. Ons onderhoudsbeleid op de greens is daar dan ook op aangepast. Meer beluchten, bezanden en doorzaaien geeft hier een positief effect aan. Ook het toedienen van de juiste hoeveelheid mest en water is essentieel om dit te bereiken. Bij de eerste waarneming van een schimmelaantasting maken we gebruik van biostimulanten en voedingssupplementen om de aantasting te stoppen. Zodra blijkt dat deze behandelingen niet helpen passen wij bestrijdingsmiddelen toe. Uit de ervaring van afgelopen jaren blijkt dat dit tot een reductie van wel 50% aan fungiciden heeft geleid.

Wij hopen dat het voor u duidelijk is wat greendeal nu inhoudt.

Aanvullende vragen voor SBA kunnen via de baancommissie gesteld worden.

Baancommissie, 21 juli 2021