Skip to main content

Hits: 15

De berg van Olympus

Zondag 23 april mochten we als het allereerste eerst aantreden op de Hoge Dijk bij de club Olympus. Voorafgaand aan de wedstrijd hebben we de nodige offers gebracht aan de goden want er wachtte ons een sterke tegenstander.
De mannen van Leeuwenberg hebben als team handicaps van 1,9 tot 5,6. Hoewel handicaps tijdens matchplay weinig zeggen wisten we dat we serieus aan de bak moesten. In voorgaande edities hebben we ook op papier sterke tegenstanders verslagen dus we waren gefocust.
Doordat B.A. Baracus onze Captain nog niet had weten te herstellen van zijn blessure hebben we ook deze wedstrijd de volgende opstelling: Glenn, Thomas, Marijn, Daan, Floris en Niels.
Vanwege de tegenstander doen we na het voorspelen bij Captain Bas het voorstel om de teams in de greensomes te wijzigen. Met de wissel proberen we een zo sterk mogelijke opstelling te maken. Zoals gebruikelijk zitten we als team op één lijn. Dit zorgt voor de volgende opstelling:

  1. Glenn en Thomas
  2. Marijn en Floris
  3. Daan en Niels

Deze wedstrijd mogen we als tweede partij de baan in, dus we hebben in de ochtend iets meer tijd voor ontbijt en familie. Ook de reistijd helpt mee waardoor we niet al te vroeg hoeven te vertrekken.
Om 10 uur zitten we dan ook met zijn allen aan de koffie en thee. Het ontvangst is aangenaam. Ook deze keer valt wederom op dat de tafels op team zijn gerangschikt. Na de koffie gaan we naar de range voor de warming up. Om 10:50 uur zou namelijk de wedstrijd van start gaan.
Op de Hoge Dijk proberen ze met de Golf Lounge onze sport toegankelijker te maken. Met als gevolg dat we een diversiteit van mensen hebben op de range, maar ook dat we op de 1e tee pal naast deze Golf Lounge zitten waar mensen onder genot van een hapje en drankje kennis maken met de golfsport. Het kan daarmee best wel gebeuren dat je enig gejuich of ander geluid hoort terwijl je gaat afslaan. Dit maakt het eveneens zo dynamisch als onze eigen golffabriek en kan eigenlijk alleen maar zeggen dat we ons zeer comfortabel voelen bij de start.

De 1e hole zorgt er echter voor dat onze wedstrijd al gelijk vertraging oploopt. Zeker met kanonnen a la de Heemskerkse voor ons. Deze mannen proberen allemaal van deze 1e hole een eenvoudige par 3 te maken. Dit zorgt ervoor dat elke flight wacht tot dat de green weer vrij is gekomen. Over de Heemskerkse later nog meer…
We gaan in de aanval. Glenn en Thomas hebben eveneens een grote kans om met een par 3 te starten. Hoewel de strategie eerste man zorgt voor positie zodat tweede man de aanval kan kiezen. Thomas legt op met een perfecte ijzer 3. Dus er wordt door Glenn naar de green gedrived en deze bal komt ook daadwerkelijk op de green, mooi gelijk druk op de tegenstander!
Onder tussen staan Marijn en ik de strategie te bespreken. En we besluiten een soortgelijke strategie te hanteren. Na overleg met de tegenstander of Michael, jazeker hij komt ons weer morele steun geven, mee mag lopen gaan we van start.
Beiden weten we dat de baan ons ligt en dit resulteert in een birdie op de eerste hole. Ook dit zet gelijk druk op de tegenstander, maar vanaf hole 2 draaien de goden het voorspoed om. Zowel Marijn als ik komen snooker te liggen tussen de bomen en onze tegenstander profiteert. Hierna hebben we pech op een par 5 en opvolgende hole valt ook niet onze kant op.
Ondertussen keken we af en toe achterom en zagen dat Daan en Niels deden wat ze altijd doen. Voorsprong nemen en de tegenstander murw slaan met goede slagen en bijbehorende optimisme. Die partij was eigenlijk een zekere win.

Op hole 6 was nieuwe morele support zichtbaar. Jaap en Caja waren afgereisd naar de berg van Olympus om onze hoofdklasse strijd te bewonderen. Ze zagen als eerste Glenn en Thomas all square staan. Marijn en ik strijden tegen een 2 down achterstand. Helaas voor ons had onze tegenstander een geweldige sand save birdie… Daarmee dormie 3…
Jaap en Caja bleven bij de green van 6 om Daan en Niels de partij met 4/3 naar zich toe te zien trekken. Tja, deze jongens blijven gewoon onverslaanbaar tijdens de competitie.
Helaas voor Marijn en mijzelf was het met een gelijke hole op 7 klaar.
Met zijn allen gingen we achter Glenn en Thomas aan want daar was de strijd nog gaande. Helaas ging het op hole 9 verkeerd en ook die partij verliezen we.

Stand tijdens de lunch: 4-2 voor onze tegenstander.

Vorige jaar heeft het allereerste eerste wel vaker tegen achterstand gestaan met de lunch. Daarmee baalden we wel, maar we weten ook tijdens de singles kan er nog van alles gebeuren.
Tijdens de lunch wordt de middag opstelling besproken. We hebben de mogelijkheid om 3 man in de voorhoede te bepalen en 2 man in het midden te bepalen. Dus 5 van de 6 plekken in de singles kunnen we zelf kiezen i.p.v. sterkte handicap.
De volgorde wordt: Marijn, Thomas, Glenn, Daan, Floris en Niels.
Met een extra broodje in de hand worden de messen voor de middag geslepen. Ook wordt de supporters groep uitgebreid met Mike en Ron. Beide heren komen ons met de singles supporten.

We gaan van start. Ook hier komt weer het befaamde treintje om de hoek kijken. Wel hadden we strategisch voor een oefengreen gekozen waarmee we een perfect uitzicht hadden op de eerste hole en daarmee de verrichtingen konden volgen.
Iedereen ging goed van start. Dit belooft wat voor het verloop van de partij….
Als ik tot hole 5 om mij heen kijk zie ik iedereen gefocust en de lichaamstaal is positief. Helaas hoor ik bij de start van 6 achter mij Niels aangeven dat de wielen eraf gekomen waren… Dit is een verrassing want Niels heeft in de vorige 2 wedstrijden zich als sterkste speler geprofileerd.

Zoals het een goed Captain betaamd is ook Bas voor de singles naar Olympus/Hoge Dijk afgereisd. Hij staat strategisch op hole 8 op iedereen te wachten en kan de eerste tussenstanden doorgeven. Goed nieuws, het kan alle kanten op gaan! En dat is nodig want na onze verloren wedstrijd vorige week moeten we vandaag een goed resultaat boeken om niet te degraderen.
Op de tweede negen zie ik een kleine kentering niet in ons voordeel. Onze voorste man Marijn gebaart 4 vingers naar beneden terwijl ik start op 10… Oef, dat is fors.. Glenn en Thomas zie ik alleen op afstand maar hun lichaamstaal toont hoop. Voor mij zie ik is een gelijkwaardige strijd gaande want mijn tegenstander en ik houden goed de aansluiting. Dat betekent dat ook Daan op dat moment all square staat.
Achter mij zie ik Niels worstelen met zijn tegenstander.
Bas heeft op de tweede negen positie gekozen tussen hole 11 – 12- 14. Hiermee kan hij de troepen niet uit het oog te verliezen.

Na hole 13 ben ik Niels kwijt. Hij verliest de wedstrijd van zijn tegenstander. Tijdens de borrel begrijp ik ook waarom… zijn tegenstander liep op de eerste 9 al onder de baan, dus daar was geen houden aan.

Op hole 15 zie ik Bas, Marijn en zijn tegenstander staan. Ook die partij is gewonnen door Leeuwenbergh. Hole 15 is een korte par 3 en ik zit tussen 2 clubs in. Ik kies voor zekerheid, maar waarschijnlijk de adrenaline zorgt ervoor dat ik over de green lig. Mijn tegenstander ligt op 2,5 meter voor birdie en maakt deze. 1 down met nog 3 te spelen..

De 16e zie ik dat we de aansluiting met Daan verloren hebben. Hij loopt al op 17 terwijl ikzelf 16 nog moet beginnen. Maar maakt niet uit, ik moet nu alles geven. Een lipout par save zorgt ervoor dat ik een bogey maak tegenover een par voor mijn tegenstander. Dormie 2. Volgende hole komen we gelijk over de finish dus ik verlies de match met 2&1.

Niels komt aangelopen en vertelt dat Daan all square, Glenn 1 down en Thomas 3&1 down geëindigd zijn.
We verliezen daarmee met 11-1 van Leeuwenbergh in de Singles.
Eind stand: 15 -3 Leeuwenbergh.

MAAR: degradatie is nog niet zeker.
Heemskerk verliest namelijk op Olymus van Oude Maas. Dit is tegen alle verwachtingen in want samen met Leeuwenbergh hebben zij de beste handicaps. Deze titanen strijd blijft tot het einde spannend.

Via deze weg wil ik, mede namens het aller eerste, Caja, Jaap, Michael, Mike en Ron bedanken voor de aanmoediging.

Oost, West, thuis best

Zondag 30 april zijn wij gastheer geweest. Het weer was perfect, de baan lag er goed bij. Wel blijft het jammer dat bunkers niet goed aangeharkt worden en pitch marks niet gerepareerd worden. Naast deze twee aandachtspunten hadden onze tegenstanders alleen maar complimenten voor de verzorging, layout en playing condities.
Vooraf wordt een giganten strijd verwacht tussen Leeuwenbergh en Heemskerk. Hele kleine hoop op een opleving van Olympus tegen Oude Maas.

Eindresultaat: Leeuwenbergh wint dik van Heemskerk, Oude Maas wint van Olympus.

Hiermee is Leeuwenbergh al verzekerd van de poule overwinning en zal gaan strijden voor de landstitel, Oude Maas is als tweede geëindigd en Olympus degradeert. Dit is na afgelopen zondag zeker.
Wij strijden nog tegen Heemskerk voor handhaving in de hoofdklasse. Komende zondag moeten we op Oude Maas / Golfcenter Rhoon winnen van Heemskerk. Bij winst blijven we in de hoofdklasse, gelijk of verlies is degradatie. Het blijft matchplay maar gelukkig gaan 3 van ons voorspelen zodat we al enige lokale kennis hebben en de winst binnen gaan halen. Het moreel van het allereerste eerste is goed.
Het eindresultaat wordt zodoende 7 mei op Oude Maas voor ons bepaald.

Namens het allereerste eerste,
Floris

P.S: aanmoediging en ondersteuning wordt natuurlijk zeker gewaardeerd.